Als Rachel door haar vriend Nicholas wordt uitgenodigd een zomer in Singapore door te brengen om zijn familie te leren kennen, weet ze dat dit de eerste stap is naar een huwelijksaanzoek. Wat ze niet weet, is dat Nicholas een van de allerrijkste en meest gewilde huwelijkskandidaten van Azië is. En dat de societydames absoluut niet van plan zijn de hoofdprijs aan hun neus voorbij te laten gaan…

Zoals het plot al aangeeft, krijg je door het zien van Crazy Rich Asians een uniek inkijkje in de wereld van de schatrijke Aziatische elite. Het is de eerste Hollywoodfilm in 25 jaar die met een geheel Oost-Aziatische cast een verhaal in de moderne maatschappij vertelt, zonder daarbij ‘te uitleggerig te doen’ (volgens Brandpunt). Voor mij was dit een kennismaking met een bijzondere en, voor mij, onbekende cultuur. Nooit eerder las ik een boek van een Aziatische auteur. 

Crazy Rich Asians is eigenlijk een moderne variant op het Assepoestersprookje is, al zijn hierop gelukkig wel een aantal ‘moderne aanpassingen’ gedaan. Rachel is namelijk niet arm, maar leeft een middenklasser bestaan. Ze geeft les op een universiteit en hoeft dus zich absoluut niet te schamen voor haar baan en carrière. Haar vaste vriend Nick lijkt tot dezelfde klasse te behoren, maar wanneer hij haar mee vraagt naar een trouwfeest in zijn thuisland Singapore, ontdekt ze dat hij afkomstig is uit een krankzinnig rijke familie. Dit heeft hij nooit met haar gedeeld. 

Helaas voor Rachel zit haar steenrijke schoonfamilie absoluut niet op haar te wachten. De bedoeling is dat Nick ooit het enorme familiebedrijf overneemt Rachel past absoluut niet bij deze plannen, ze is simpelweg niet goed genoeg voor hem. 

Zoals iedere romantische komedie is Crazy Rich Asians vrij voorspelbaar en weinig verrassend qua plottwisten. De film kent eenzelfde structuur en opbouw, waarin er altijd een ruzie is waardoor het lijkt alsof het nooit meer goed komt tussen de twee geliefden. Is dat erg? Totaal niet! Crazy Rich Asians doet precies wat je verwacht; het levert een mooie, gezellige film op die je perfect alleen of samen met vriendinnen op de bank kunt kijken. 

Crazy Rich Asians is een verfilming van het gelijknamige boek van auteur Kevin Kwan. Het is het eerste deel van een trilogie, dus het zal niet lang duren voor de overige twee boeken ook zullen worden verfilmd gok ik. Deel 1 staat nu op Netflix.