Toen ik zwanger was vond ik het heerlijk om me in te lezen op het gebied van zwanger- en moederschap. Nu mijn zoon was geboren had ik maar weinig tijd om er een boek bij te pakken (of ik was te moe om een bladzijde te lezen). Inmiddels vindt het het af en toe wel weer heerlijk om er een boek of een tijdschrift bij te pakken. In deze blogpost vertel ik je over de boeken die ik tijdens mijn zwangerschap en daarna heb gelezen.

Relax mama! Die andere moeders doen ook maar wat

Als moeder zit je in een rollercoaster van gevoelens: het ene moment juich je voor een eerste stapje, het andere moment sta je met je handen in het haar (of in de spuitpoep). Soms vraag je je misschien af hoe die andere moeders het allemaal op orde kunnen hebben. 

Is het weer zo’n dag? Pak dan dit (boekje) boek voor moeders erbij en verstop jezelf op de wc. Lees en ontdek: die andere moeders doen ook maar wat. Echt!

Dit is echt een heerlijk grappig boekje, dat snel weg leest. De verhalen zijn herkenbaar en inspirerend. Een leuk cadeau voor een aanstaande mama. 

Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt

Slaapgebrek, iets waar iedere jonge ouder mee te maken krijgt, in meer of mindere mate. Het hoort erbij, maar wat als jouw baby niet slaapt en je zo langzamerhand radeloos bent, omdat je alles hebt geprobeerd en niets werkt?

Susanne Willekes, Nederlands eerste gecertificeerde kinderslaapcoach, laat in je in dé slaapgids voor baby’s van 0-12 maanden zien dat je je baby kunt leren slapen. In tegenstelling tot de meeste boeken over slaap en baby’s legt Susanne uit dat ieder kind en iedere situatie uniek is en dan ook vraagt om een eigen aanpak. Het kan zijn dat je baby moeite heeft met zelfstandig in slaap vallen, of doorslapen, of huilt bij het naar bed gaan. Susanne schept realistische verwachtingen over het slapen van je baby, hoe om te gaan met je eigen slaapgebrek, ze stelt ouders gerust en laat zien hoe je baby het veiligst slaapt. Wat kun je verwachten in het eerste jaar en hoe leer je je kind (door) te slapen zonder hem alleen te laten huilen?

Met veel informatie over hoe het slaappatroon van een baby eigenlijk werkt en heel veel praktische tools en tips kun je als ouder zelf je baby heel gericht coachen. Met als doel slaap voor het kind… en zijn ouders.

Slaap, iets dat je kunt opgeven als je een baby hebt. Maar je kunt je baby blijkbaar leren doorslapen. Mijn zoontje Oliver sliep eigenlijk best goed de eerste 4 maanden. Nadat we stopten met de nachtvoeding en de Puckababy inbakerslaapzakken en hem in een normale slaapzak deden, werd het slapen ’s nachts een stuk minder. Ik heb handige tips uit dit boek gehaald, maar aan de ‘echte slaaptraining’ zijn we nog niet begonnen. 

Ik, moeder

Dertien auteurs schreven een krachtig mozaïek van het moederschap. Soms rauw, soms vertwijfeld, soms melancholisch. Maar altijd echt. In Ik, moeder wordt het moederschap ter discussie gesteld én gevierd.

Annemarie de Gee en Eva Kelder zagen hun schrijvende leven veranderen door de komst van een kind. De transformatie die het moederschap in denken, doen en leven teweeg kan brengen werd volgens hen slechts marginaal weerspiegeld in literatuur. Zij wilden een beeld scheppen waarin de moeder géén plat personage is maar juist geschakeerd, zodat we ons in haar herkennen. De moeder als hoofdrolspeler, de moeder als mens. Dus stelden zij de verhalenbundel Ik, moeder samen.

Yasmine Allas, Saskia de Coster, Annemarie de Gee, Sanneke van Hassel, Marjolijn van Heemstra, Eva Kelder, Jannah Loontjens, Roos Schlikker, Aukelien Weverling en Nilgün Yerli schreven een verhaal, Neske Beks en Joke J. Hermsen schreven een essay, Anna Enquist een gedicht. Ik, moeder schenkt de moeder het literaire leven dat zij verdient.

De schrijfsters scheppen een mooi beeld van de complexiteit van het moederschap en wat voor transformatie het teweeg kan brengen. Een aanrader voor alle moeders, en ook dit is dus een heel leuk cadeau voor een aanstaande mama. 

Je wonderbaarlijke baby

Je wonderbaarlijke baby begint voor de geboorte, met foto’s van het embryo dat zich in de baarmoeder nestelt. Daarna zien we een pasgeborene van nog geen uur oud, die zonder enige hulp naar de borst kruipt, de stemmen van zijn ouders herkent en ongewenste beelden en geluiden buitensluit. Ouders zullen leren hoe ze de duidelijke voorkeur van hun kind voor een bepaalde vorm, geur, smaak en stemgeluid kunnen ontdekken. Ze zullen verbaasd zijn door de manier waarop de baby in staat blijkt te overleven. Ze zullen zien dat een kind kort na de geboorte al in staat is om uitdrukkingen te imiteren en uit te reiken naar wat hij ziet. Dat een kind fijngevoelige zintuigen heeft en intiem contact kan maken alsof het daar al jaren op heeft geoefend. Je wonderbaarlijke baby is een must voor aanstaande ouders, grootouders, zusjes, broertjes en zorgverleners. Op de bijzondere foto’s zien we het eerste gebaar, de eerste wederzijdse blik en de eerste vonk van herkenning die de aanzet vormt voor een levenslange band.

Dit boek was een tip die we kregen tijdens onze bevalcursus. Dit boek geeft een hele verrassende kijk op wat baby’s kunnen, echt heel nuttig om voor de bevalling te lezen, zodat je ook weet wat je die eerste uurtjes kan verwachten en vooral moet stimuleren bij je kindje. Ook leuk voor hoe je de eerste weken al met je baby kan “spelen” en contact maken, wat een fijne afwisseling is van het slapen-voeden-schema. 

Oei, ik groei

Oei, ik groei! mag niet in je kast ontbreken als je een baby hebt. Dit boek neemt je mee op weg in de wereld van de mentale ontwikkeling van je baby. Je leest hoe de ontwikkeling verloopt, wanneer je baby een sprongetje in zijn mentale ontwikkeling maakt, wat je kunt verwachten en hoe jij je baby daarbij kunt helpen. Deze bestseller geeft je unieke inzichten en verklaart waarom je baby soms fases heeft waarin hij meer huilt, hangeriger is en humeuriger, slechter slaapt en minder eet. Het goede nieuws: er is een reden voor én na de moeilijkere dagen komt een tijd waarin je baby opeens veel meer dingen kan doen en gaat doen. De Allemaal-nieuwe-dingenfase breekt aan! Oei, ik groei! geeft je steun tijdens de lastige momenten van een sprong en geeft je de handvatten om al het mooie nieuwe aan je baby te ontdekken in de allemaal-nieuwe-dingenfase! Bekijk de wereld door de ogen van je baby…en ontdek de wereld samen opnieuw. Inclusief de nieuwste inzichten over slaap en sprongen.

Oei ik groei, het wordt ook wel de bijbel voor ouders genoemd. Niet iedereen gelooft in het bestaan van de sprongen en ze zijn ook niet wetenschappelijk bewezen, maar ik kan na een aantal maanden met zekerheid zeggen dat ik de sprongen en hun bijbehorende kenmerken herken bij mijn zoontje. 

Ik zou dit boek dan ook echt aanraden aan kersverse ouders. Wanneer je je geen raad meer weet, als je kindje bijvoorbeeld de hele tijd huilt en van slag is, pak dan Oei ik Groei! erbij en lees de tekst die past bij de leeftijd van je kind. Er zijn vast dingen die je herkent. Wat ik zo fijn vind aan het boek is dat het duidelijk beschrijft dat elk kindje anders is, en dat elk kindje tijdens een sprong ander gedrag laat zien. Wanneer je kindje uit een sprong is gekomen, schetst het boek een aantal voorbeelden van dingen die je kindje nu zou kunnen. De lijst is opgesteld doordat er verschillende kinderen gevolgd zijn gedurende de ontwikkeling van dit boek. Het is een dikke pil, maar er is ook veel ruimte voor het maken van aantekeningen. Ben je niet zo’n lezer, dan is er ook een App die je kunt downloaden. Deze bevat ook alle informatie rondom de verschillende sprongen en je kunt zelfs een alert aanzetten op je telefoon die aankondigt wanneer de volgende spring begint. 

12 maanden zwanger

Yes, ZWANGER! Maar wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben? Wil ik thuis of in het ziekenhuis bevallen? Heb ik écht alles van die uitzetlijst nodig? En hoe hebben andere moeders die eerste drie maanden met hun baby ervaren?

In 12 MAANDEN ZWANGER vertellen Willemijn & Martine je alles over zwanger zijn en de eerste drie maanden als moeder. Ze nemen je mee vanaf de positieve zwangerschapstest totdat je baby drie maanden oud is.

Een boek met tips over alle onderwerpen die je de komende twaalf maanden tegenkomt zoals schommelende hormonen, zwangerschapskwaaltjes, een buik die niet op de foto past, kledingstruggles, ritme vinden met een newborn en een baby die niet wil slapen. Het staat vol met onmisbare checklists, het grote verzorgings-ABC, een speciale ‘Pagina Voor je Vagina’ en een compleet stappenplan voor een verdrietige baby.

Willemijn & Martine nemen geen blad voor de mond en vertellen je naast alle praktische informatie, over hun eigen zwangerschappen, bevallingen en kraamweken met een flinke dosis humor en kwetsbaarheid. Ze zijn open en eerlijk over hoe zij deze bijzondere fase in hun leven hebben ervaren en willen hiermee alle moeders die dit lezen inspireren en ondersteunen.

Heel fijn, en makkelijk te lezen. Veel herkenningspunten en echt vanuit eigen ervaring en met realiteit geschreven. Ik volg Willemijn & Martine al jaren, dus veel verhalen en ervaringen kende ik al, maar toch heb ik dit boek met veel plezier gelezen. De vormgeving van het boek is ook echt prachtig, net als de foto’s. 

Duik in je weeën

Een onmisbaar handboek voor elke zwangere vrouw! Duik in je weeën is bedoeld als zelfbewuste voorbereiding op je eigen bevalling om vol zelfvertrouwen en zo ontspannen mogelijk in je weeën te duiken. De heldere tekst en adviezen van oefentherapeute Carita en de verduidelijkende illustraties van Juliette zijn praktisch en direct toepasbaar. Het boek heeft al ontelbaar veel vrouwen geholpen aan een zelfbewuste voorbereiding op de bevalling, en een vlot herstel daarna.

Ook dit boek werd aangeraden tijdens de bevalcursus. Voor de bevalling heb ik dit boek doorgebladerd, want tijdens de bevalcursus kwam ik er al gauw achter dat ik graag op de baarkruk wilde bevallen. Aangezien ik uiteindelijk ben ingeleid is mijn bevalling heeft anders verlopen en heb ik de verschillende houdingen niet kunnen uitproberen. 

Dagboek van een verloskundige

Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen.

Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.

Marlies Koers (1991) studeerde in 2013 af aan de Verloskunde Academie in Groningen. Ze werkt als verloskundige in haar eigen praktijk. Marlies woont met haar vriend in Deventer en schrijft blogs voor Kids & Kurken, een online magazine voor jonge ouders. Nog voor het verschijnen van Dagboek van een verloskundige kocht productiehuis NewBe de verfilmingsrechten.

Dagboek van een verloskundige is het boek dat ik het meest recent las. Binnen twee dagen had ik hem uit, wat las dit heerlijk weg. Ik heb groot een respect voor verloskundigen, want die maken echt ontzettend veel mee. Ik heb het boek dan ook gelezen met een lach en een traan.