Persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei gaan over het ontwikkelen van eigenschappen in jezelf, die het mogelijk maken je doelen te bereiken. Bij persoonlijke ontwikkeling gaat het verder dan alleen maar een algemeen leerproces waarbij je meer kennis vergaard. Persoonlijke ontwikkeling kan je helpen je te (door)ontwikkelen op je werk, groeien als persoon in vaardigheden en capaciteiten of bijvoorbeeld karakterontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling heeft een diepere laag en dat is die van spirituele groei, van bewust leven. Daarom doen mensen die zich richten op persoonlijke ontwikkeling om vaak aan een vorm van meditatie. 

Het gaat erom dat je je bewust wordt van wie jij bent, waar je staat in het leven en wat je doelen zijn. Bewustwording is een essentiële eerste stap om te kunnen bepalen waar je verlangens en ambities liggen. Om te ontdekken welke kwaliteiten je bezit die je kunt gebruiken om hiernaar toe te werken. De kracht van persoonlijke ontwikkeling is dat je zelf meer regie kunt nemen over je leven.

Meditatie is een perfecte tool om meer bewustwording te creëren, maar laat je door deze term niet afschrikken. Persoonlijke ontwikkeling is namelijk helemaal niet zweverig. Meditatie kan je helpen te ontspannen, je gedachtestroom tot rust te brengen en intenser het huidige moment te beleven. Mediteren leert je je gedachten en gevoelens te observeren en te accepteren. Door meditatie leef je meer in het moment en ben je je bewuster van jezelf, je gedrag en je omgeving. Deze bewustwording helpt je bij het helder krijgen van je doelen. 

Wanneer je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, betekent dit niet dat je ongelukkig of ontevreden bent. Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling zul je jezelf positief, gezond, gelukkig, fysiek sterk, mentaal krachtig en veerkrachtig voelen. Deze veerkracht helpt je omgaan met veranderingen en tegenslagen. 

Waarom doe ik aan persoonlijke ontwikkeling? Op persoonlijk vlak wil ik graag een shift doormaken. Ik wil relaxter zijn, geen stress hebben, leven zonder zorgen, vol energie zitten, een positieve mindset, bewust van het leven genieten, een liefdevolle en geduldige moeder zijn. En welke acties heb ik ondernomen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling:

Ben jij ook bezig met persoonlijke ontwikkeling?Ik ben erg benieuwd welke acties jij al hebt ondernomen of gaat ondernemen om bewuster in het leven te staan en je doelen te bereiken!