Een bullet journal is agenda, to-do lijst en een dagboek in één. Het is een methode om taken, afspraken, deadlines en gedachten in een opschrijfboekje te ordenen. Een bullet journal is heel persoonlijk en uniek, omdat je de lay-out en inhoud zelf maakt. Veel heb je niet nodig: alleen een pen en papier. En daarnaast nog stickers, stiften, stempels, washi-tape of andere dingen om je pagina’s mee te versieren. 

De Amerikaanse ontwerpen Ryder Carroll heeft het bullet journal concept uitgevonden. In zijn kindertijd had hij door verschillende leerstoornissen veel moeite met het plannen van zijn schooltaken. Daarom verzon hij zelf een manier om zijn leven op orde te krijgen. In dit filmpje van Ryder Caroll wordt het bullet journal systeem stap voor stap uitgelegd. 

Inmiddels is er wereldwijd een enorme bullet journal community en er zijn talloze manieren waarop mensen hun creaties delen, anderen inspireren en geïnspireerd worden. 

Waar koop je een bullet journal?

Tegenwoordig is de bullet journal al een stuk bekender in Nederland. Je kunt op dit moment dan ook makkelijk notitieboekjes met stippen kopen bij bekende winkelketens als Sostrene Grene, Hema en Action. In Nederland worden de bullet journals van MUS ook veel gebruikt, die gebruik ik zelf ook. MUS bestel je eenvoudig via Bol.com of koop je bij The Read Shop, Bruna of AKO. 

En hoe begin je dan met bullet journalen?

Nou, zoals eerder gezegd heb je enkel een notitieboekje en een pen nodig. De eerste paar pagina’s laat je leeg, want daar komt de inhoud (ook wel de index genoemd) en die werk je naarmate je boek groeit steeds weer bij. Alle pagina’s in je journal krijgen namelijk een paginanummer, zodat je in de index kunt schrijven waar wat precies te vinden is. Na de index maakt een lijstje met ‘keys’. Dit is een soort legenda die icoontjes bevat die Carroll heeft verzonnen om je taken in te delen. Deze combinatie van de keys en bullets (stippen) is bedoeld om zo kort en overzichtelijk mogelijk je planning bij te houden. De bullets (afgeleid van het woord bulletin = kort bericht) zijn de omschrijvingen van je agendapunten. Deze agendapunten als taken, notities, afspraken, activiteiten kun je aanduiden met je key.

Dit zijn de meestgebruikte keys in de bullet journal community: 

. Een stip voor een taak.

0 Een open cirkel voor een activiteit.

* Een sterretje als een taak speciale aandacht nodig heeft.

x Je maakt van de stip een kruisje als je taak is afgerond.

> Je maakt van de stip een pijltje als je je taak doorschuift.

Na de index en de keys begin je met een jaaroverzicht van de komende twaalf maanden. Daarna maak je een maandoverzicht, een weekoverzicht en als je wilt ook nog een dagoverzicht. Na je jaarplanning kun je een aantal pagina’s leeg laten voor je doelen en lijstjes, die kun je later in- of aanvullen. Je kunt er ook voor kiezen om deze lijstjes achterin je bullet journal te maken. Deze pagina;s met doelen en lijstjes zijn handig, omdat je er dingen kunt bijhouden (tracken in bullet journal termen). Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden welke boeken je hebt gelezen of nog wilt lezen. Of welke films en series te hebt gezien. Naar welke landen je op vakantie bent geweest, of je maakt een paklijst vakanties, zodat je dit niet iedere keer opnieuw hoeft te doen.

Elke maand begin je met een maandplanning: ook deze lay-out bepaal je zelf. Kijk wat er in je jaarplanning op de agenda staat, vul dat ook hier in en voeg specifieke dingen voor deze maand toe. Daarna volgt de weekplanning. Ook hier kun je gebruik maken van trackers en je dagelijkse gewoontes bijhouden, of dagelijkse doelen bepalen. Je kunt bijvoorbeeld tracken hoeveel glazen water je per dag drinkt, hoeveel stappen je zet, hoeveel bladzijden je leest, hoeveel afleveringen je hebt gekeken op Netflix.  

Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het echt niet! Voordat je van start gaat zou ik even wat inspiratie opdoen op Pinterest, of sluit je aan bij een van de vele Facebook groepen. Laat je vooral niet afschrikken van de creaties die je online vindt, je kunt het namelijk niet fout doen. Het gaat erom dat je een methode vindt die jou helpt bij het plannen van je dag, week en maand. Daarnaast geeft het inzicht in je gewoonten door middel van je trackers. 

Wat ook zo leuk is aan het bullet journal systeem is dat je de lay-out en decoratie helemaal zelf kunt bepalen. Je kunt bijvoorbeeld bezig gaan met waterverf, washi tape, papier en stickers. Er worden ook steeds meer sticker- en papierboeken op de markt gebracht. Ik heb gebruik zelf de ‘Books for Paper Lovers’ van van Flow Magazine erg graag. Daarnaast heb ik een aantal boekjes van MUS en ik koop veel knutsel- en decoratiespullen bij Hema en Action. 

Hoe gebruik ik mijn bullet journal? 

Daar wil ik binnenkort een andere blog over schrijven. Ik gebruik mijn bullet journal namelijk net op een wat andere manier dan de traditionele methode. Ik gebruik hem niet als dagelijkse planner, maar als ‘creatieve outlet’ en ‘verzameling van lijstjes’.