Een vision board is een collage van afbeeldingen, foto’s en affirmaties van je dromen, doelen en dingen die je blij en gelukkig maken. Het wordt ook wel een dream board, treasure map of vision map genoemd. Een vision board helpt je om je doelen te concreet te maken en te conceptualiseren en dient als motivatiebron voor het waarmaken van je dromen en doelen in het leven. Hoe ga je van start bij het maken van een vision board? 

 1. Denk na over je doelen. 

Bijna iedereen heeft wel een algemeen of globaal idee van wat je wilt in het leven – op korte en lange termijn. Niettemin is het vaak lastig om specifiek te zijn wanneer iemand ons vraagt wat we over een jaar, over vijf jaar of over 20 jaar bereikt willen hebben. Om je doelstellingen in het leven concreet en haalbaar te maken is het goed idee om tijd te maken om duidelijk en zo gedetailleerd mogelijk je doelen en ambities te bepalen. Een vision board maken kan een manier zijn om je doelen concreet te maken. 

2. Denk na over belangrijke vragen als:

 • Wat is volgens jou een goed leven?
 • Wat maakt je leven waardevol en de moeite waard?
 • Waar wil je over vijf jaar staan?
 • Wat zou je hebben willen bereikt als je op sterven zou liggen?

3. Deel bovenstaande vragen op in subvragen. 

Deze vragen kunnen nogal groot en overweldigend voelen, daarom kan het helpen om deze op te delen in kleinere vragen:

 • Wat voor activiteiten wil je leren?
 • Welke cursussen wil je volgen?
 • Wat voor hobby’s en activiteiten doe je al, maar wil je blijven doen of beter in worden?
 • Wat zijn je carrièredoelstellingen? 
 • Ben je gelukkig in je huidige baan?
 • Welke stappen moet je ondernemen om uiteindelijk je droombaan te krijgen? 
 • Wat zijn je doelstellingen voor een relatie? (Wil je samen een huis kopen, trouwen, kinderen etc, maar ook: wat voor soort persoon wil je zijn in deze relatie, hoeveel tijd wil je besteden met je partner etc.)
 • Wat wil je ooit nog doen in het leven? (een opleiding volgen, een boek schrijven, een wereldreis maken, vrijwilligerswerk doen, voor jezelf beginnen etc.) 

4. Besluit welke opmaak je wilt gebruiken voor je vision board

Gebruik je papier of kurk, of ga je digitaal aan de slag? 

5. Verzamel inspirerende afbeeldingen voor je vision board. 

Nu is het tijd om positieve en inspirerende afbeeldingen te zoeken die passen bij jouw doelen. Je kunt hiervoor internet (Pinterest), tijdschriften, foto’s, kaarten, krantenknipsels gebruiken. 

6. Schrijf affirmaties op 

Affirmaties zijn positieve gedachten. Door deze te herhalen worden de versterkende teksten onderdeel van je systeem, van je onderbewustzijn en je overtuigingen. De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt, vormt je werkelijkheid. Affirmaties helpen om je vision board krachtig te maken. Gebruik zinnen die beginnen met ‘Ik ben’, bijvoorbeeld:

 • Ik ben krachtig
 • Ik ben energiek
 • Ik ben gezond
 • Ik ben rijk
 • Ik ben waardevol
 • Ik ben succesvol
 • Ik ben liefdevol
 • Ik ben zelfverzekerd

7. Maak je vision board

Wanneer je je afbeeldingen en affirmaties hebt verzameld is het tijd om creatief aan de slag te gaan! Experimenteer met verschillende ontwerpen voordat je je collegae definitief maakt. Kijk ook eens op Google of Pinterest naar vision boards van anderen. Je kunt online heel veel leuke voorbeelden vinden, maar let erop dat je je niet teveel laat leiden door wat je ziet. Het gaat erom dat jij je goed en geïnspireerd voelt wanneer je naar je vision board kijkt. 

Nog een laatste tip: zet je vision board op een plek waar je hem elke dag, of zelfs meerdere keren per dag ziet.  Het doel van een vision board is om een visuele reminder te krijgen van wat je hoopt te bereiken in het leven en dit regelmatig ziet zodat je je focus en motivatie behoudt.