Ik ben geboren en getogen in Sneek, de derde grootste stad in Friesland. Ook al is Sneek een stad, het kent wel een groot ons-kent-ons gehalte. Nadat ik mijn VWO diploma had gehaald was het voor mij heel erg duidelijk dat ik in Groningen zou gaan studeren. Daarnaast wilde ik ook gelijk op kamers en ik had geluk: ik vond een klein, maar fijne kamer in hartje centrum. Mijn studententijd was fantastisch en Groningen zal altijd mijn favoriete stad blijven. Het Hoornsemeer, de Grote Markt, de Vismarkt, het Noorderplantsoen, de vele gezellige kroegjes en cafés en natuurlijk mijn werkplek: de Rijksuniversiteit, het zijn allemaal fijne plekken die de stad uniek maken. 

Twee jaar nadat ik naar Groningen verhuisde, ging ik samenwonen met mijn vriend (nu man). We hebben in twee verschillende appartementen gewoond en na acht jaar samen besloten we dat het tijd was voor de volgende stap: een huis kopen. Onze wensen waren echter vrij specifiek, we waren namelijk op zoek naar een huis in het zuiden van Groningen of op fietsafstand van Groningen. Ja, het was voor ons beide zeker een optie om de stad te verlaten en te gaan forenzen. De reden dat wij graag in het zuiden wilden wonen was dat we snel op de A7 en A28 willen zitten, onze ouders wonen namelijk niet naast de deur. Helaas zijn de prijzen van koopwoningen in Groningen Zuid enorm hoog en er is ook maar een beperkte keuze. 

Uiteindelijk zijn we dus in Eelde-Paterswolde beland, het dorp waar we ook zijn getrouwd. Dit hele proces van bezichtiging naar een geaccepteerd bod is ontzettend snel gegaan bij ons. Wij werken beide in het centrum van Groningen en hebben een elektrische fiets gekocht om fietsend naar het werk te kunnen. De afstand is 11 km en ik doe er ongeveer 35 minuten over om op mijn werk te komen. De fietsroute naar mijn werk is prachtig, langs het Paterswoldsemeer en het Hoornsemeer en dan langzaam de drukte in rijden. Er is ook een directe busverbinding naar Groningen CS en het centrum, dus dat is fijn op regenachtige dagen. Nu in coronatijd fiets ik niet meer naar mijn werk, maar normaal gesproken is dit ritje heen en terug echt even me-time. Daarnaast is het een fijne vorm van beweging. Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat ik terug zou verhuizen naar Groningen of een andere grote stad, maar wie weet in de toekomst. 

Ik begrijp heel goed dat de keuze lastig kan zijn, als je houdt van de drukte en gezelligheid van de stad. Helaas zijn de prijzen in de stad veel hoger. Voor het bedrag dat wij hebben betaald voor ons hoekhuis, hadden we in Groningen waarschijnlijk alleen een appartement kunnen kopen. 

Voordelen van wonen in een dorp:

 • Het is over het algemeen veel groener
 • Alles is op fietsafstand
 • Veel is op loopafstand
 • Je kunt je fiets voor de deur laten staan zonder deze op slot te zetten
 • Er is meer ruimte
 • Kinderen kunnen makkelijker en veiliger buiten spelen
 • Je kunt een groter huis kopen voor minder geld
 • Je maakt makkelijker contact met mensen
 • Het is een stuk rustiger
 • Parkeren is gratis
 • Minder lange of geen wachttijden voor de kinderopvang en scholen 

Nadelen van wonen in een dorp:

 • Geen thuisbezorgd (of zeer weinig opties)
 • Geen of weinig restaurants en/of cafés
 • Geen ziekenhuis 
 • Geen groot winkelcentrum
 • Weinig werkgelegenheid dus daarvoor zul je moeten reizen 
 • Minder levendigheid