Ik schrijf sinds een aantal weken elke dag drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Ik doe dit in mijn planner die ik dagelijks bijhoudt. Het geeft mij een heel goed gevoel.

Er zijn ontzettend veel manieren om een dankbaarheidsboekje bij te houden. Er zijn verschillende boekjes die je kunt aanschaffen bij de boekhandel, zoals One Line A Day of Het 6 minuten dagboek. Je kunt een agenda gebruiken, een dagboek of simpelweg een schrift. Je kunt je dankbaarheid zelfs opschrijven in de notities van je telefoon of je tablet. Ik zou je echter wel aanraden om gebruik te maken van pen en papier, om even offline te gaan. Schrijven met pen op papier kan niet even snel, daar neem je echt de tijd voor. Je moet er de tijd voor nemen, het is een moment van vertraging. Zet daarom liever je telefoon op stil en ga er echt voor zitten. Je kunt je dankbaarheidsboekje bijvoorbeeld in je nachtkastje bewaren en vlak voor je gaat slapen, de dingen opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Dit toevoegen aan je avondritueel kan je echt goed doen.  

Dankbaarheid kun je trainen en het is mogelijk om meer dankbaarheid te kunnen ervaren in je dagelijks leven. In het begin kan het wellicht wat onwennig voelen om om dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent of kun je niet zoveel bedenken. Het kunnen echter de meest simpele dingen zijn, zoals:

  • Een nacht doorslapen wanneer je kleine kinderen hebt
  • Een fijne workout
  • Dat de zon schijnt wanneer je ‘s ochtends de gordijnen open doet
  • Het eerste kopje koffie van de dag
  • Dat een vriendin appt die je al een tijdje niet hebt gesproken
  • Het stoplicht dat voor je neus op groen springt
  • Een compliment

Natuurlijk vergeet ik het wel eens een dag iets op te schrijven, of lukt het me niet om drie dingen te verzinnen. Toch zijn er ook dagen waarop er wel tien dingen zijn waar ik dankbaar voor ben. Wees dus niet te streng voor jezelf.  Een dankbaarheidsboekje zou je leven moeten verrijken, je de kleine dingen in het leven te waarderen en je een bemoedigend steuntje in de rug moeten geven wanneer er een sombere dag tussen zit. Ook al heb je een rotdag, er zijn altijd dingen om dankbaar voor te zijn. Naarmate je je boekje langer bijhoudt, hoe makkelijker het wordt om dankbare dingen op te schrijven.