Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes, including you

  • Anne Lamott, Almost Everything

Nu we vanwege Corona alweer een paar maanden thuiswerken, gaat dat misschien toch iets meer tegenstaan. In april was het vooral omschakelen door thuis een werkplek te creëren, bereikbaar te blijven voor collega’s terwijl de kinderen ook nog les moesten krijgen. Gelukkig mochten de kinderen na een paar weken weer naar de opvang en naar school. Helaas werkt een groot deel van Nederland nog steeds thuis en dat blijft voorlopig ook nog het advies. Zelf heb ik absoluut geen problemen met thuiswerken. Ik ben van nature al een flinke huismus, ik heb een fijn kantoor en geniet van de lunchpauze samen met mijn man en zoon. Wat ik vooral fijn vind aan het thuiswerken is dat ik mijn tijd toch zelf kan indelen. Met een baby ben je enorm vroeg wakker, waardoor je ook vroeger kunt beginnen met werken en je laptop aan het eind van de middag op tijd dicht kan slaan om nog een rondje buiten te wandelen. Toch is de lijn tussen werk en privé bij mij vervaagd, want huishoudelijke klusjes zoals de was ophangen en de vaatwasser inruimen gebeurt tussen de online meetings door. Is dat erg? Nee, want op kantoor zou ik ook een aantal keer per dag mijn benen willen strekken en een rondje door het gebouw lopen en even een praatje maken bij de koffieautomaat. 

Niet iedereen geniet zo van het thuiswerken als ik en kan lastig focus houden. Ik ben bij de Rijksuniversiteit Groningen en afgelopen week werd en een Mindfulness sessie voor medewerkers georganiseerd. Ik ben zelf al een tijdje bezig met persoonlijke ontwikkeling, leven in het nu etc. en heb een aantal jaar geleden ook al eens een Mindfulness cursus gevolgd. Toch wilde ik deze sessie absoluut niet missen, omdat de focus specifiek zou liggen op mindfulness en thuiswerken.

Voor degene die nog niet bekend is met mindfulness is hier een hele korte uitleg. 

Mindfulness = being present, without judgement, in every moment

Door mindfulness toe te passen in je leven ben lukt het je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van als feiten, zodat je hier gemakkelijker afstand van kunnen nemen. Mindfulness helpt ook bij het herkennen van automatische, soms onbehulpzame, patronen. Meer bewustwording in deze patronen kan leiden tot meer keuzevrijheid, om automatische reacties te doorbreken en te leven in het hier en nu. 

Thuiswerken vraagt om een nieuwe manier van werken en er zijn een aantal valkuilen:

  • Er is veel afleiding, van huisgenoten, familieleden, huisdieren, de postbode aan de deur etc. 
  • Veel medewerkers missen het contact en de aansluiting met collega’s Je betrokken blijven voelen bij collega’s en de organisatie is belangrijk voor je eigen motivatie.
  • Op tijd achter het beeldscherm vandaan komen vraagt discipline. Er is namelijk geen kantoorgebouw dat sluit, je kunt gewoon doorgaan met werken 
  • Het belangrijk om voldoende rust en momenten om op te laden in te bouwen gedurende een werkdag, anders is deze manier van werken niet haalbaar voor de langere termijn. Aangezien deze situatie nog wel even gaat duren en hybride werken misschien wel het nieuwe normaal gaat worden, is het belangrijk om af en toe even een moment voor jezelf te nemen

Om ervoor te zorgen dat deze valkuilen niet leiden tot een burn-out of depressiviteit, zijn er een aantal mindfulness oefeningen die je gedurende een werkdag kunt uitvoeren. 

Wanneer je een druk online overleg hebt gehad kun je bijvoorbeeld een grondingsmeditatie doen, bijv. van Jolanda Hoogkamer. Een grondingsmeditatie helpt je om jezelf te verbinden met de energie van de aarde. Deze meditatie zorgt ervoor dat jij je krachtiger voelt en je minder in je hoofd zit. Het helpt bij onzekerheid, gepieker of als je merkt dat je veel emoties of energie overneemt van je omgeving. 

Wanneer je een online overleg hebt of een taak moet doen waar je zenuwachtig voor bent of waar je je onzeker over voelt, dan is een meditatie om te connecten met je innerlijke kracht een aanrader. Ook kun je deze meditatie van Sanny Verhoeven in de ochtend doen, voordat je aan je werkdag begint. Deze meditatie geeft je een krachtige energie voor de rest van de dag.

Na een lange werkdag, vol indrukken, kun je je stress laten gaan met deze reinigingsmeditatie. De oefeningen die Sanny Verhoeven noemt helpen je om de stress van je af te laten glijden. 

Ook zijn er verschillende meditatie apps die je kunt downloaden op je telefoon:

  • VGZMindfulness
  • Headspace
  • Meditation moments