“Surround yourself with people that reflect who you want to be and how you want to feel, energies are contagious.”

“Some people don’t want to be fixed, because being broken gets them attention.” 

“Stay away from negative people, they have a problem for every solution.”

Negatieve mensen klagen veel, zien overal beperkingen en lossen hun problemen niet op. Vaak hebben ze ook een negatieve houding naar anderen in de vorm van kleineren en ze sluiten mensen buiten. 

Iedereen kan natuurlijk een slechte dag hebben, dus je kunt een onbekende of iemand die nog niet zo lang kent niet gelijk het label ‘negatief’ geven. Wanneer ik het heb over negatieve mensen, doel ik op de echte energiezuigers. 

Omgaan met negativiteit en negatieve mensen is lastig. Je kunt er niet altijd omheen. Ik heb een aantal tips voor je die je kunt toevoegen wanneer je je in gesprek bent met iemand met een negatieve houding, of wanneer een gesprek of overleg een negatieve vibe heeft.

  1. Signaleer het en ga er niet in mee. Wanneer iemand aan het klagen of zeuren is, dan is het gemakkelijk om dingen te zeggen als “joh, komt wel goed, je doet het zo goed, betere tijden komen, je werkt zo hard, dit heb je niet verdiend”. Als het gaat om energiezuigers dan meen je deze uitspraken niet. Wat je dan doet is eigenlijk de negatieve houding belonen. Geef dus vooral geen loze complimenten die je niet meent.
  2. Indien dit kan: verlaat het gesprek. Loop gewoon weg. Of zeg ‘stop’ als je dit durft. Je kunt ook “lekker positief” als semi-sarcastische reactie geven. Het hangt natuurlijk compleet van de situatie af en tijdens een werkoverleg kun je niet zomaar weglopen. Wat je wel kunt doen is proberen om het onderwerp te veranderen. Dan zendt je weer nieuwe energie de ruimte in. Zorg ervoor dat je dit nieuwe onderwerp niet met een zicht inbrengt, maar juist een positieve draai eraan geeft.
  3. Wanneer de energiezuiger een persoon is die je goed kent (bijvoorbeeld een familielid of een vriend of vriendin), dan kun je diegene aanspreken op het negatieve gedrag. Wil je diegene echt helpen, dan kun je een spiegel proberen voor te houden zodat de energiezuiger zijn of haar eigen negatieve gedrag gaat inzien. Ook kun je vragen of diegene de positieve dingen in het leven eens kan opnoemen. Tenslotte kun je vragen naar een actieplan “ik merk dat je hier enorm mee zit, maar wat ga je eraan doen om dit te veranderen?”. Een energiezuiger wil vaak niet uit de slachtofferrol komen, omdat ze in deze rol juist heel veel aandacht krijgen. En daar kicken ze op. 

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en wellicht er een aantal kan toepassen. Laat de ander zijn of haar verhaal doen en luister met aandacht, maar laat de negativiteit niet doorgaan. Daar worden jullie beide niet beter van.